Hajrá Röfi!

nyito

Lenka és Palkó

Napsugár Bábszínház

Stuber Andrea
2022. március 19.

 

A gyerekirodalom és a gyerekszínház fontos feladata, hogy ráismertesse a nézőt olyan helyzetekre, amelyekben a néző is vagy volt már, vagy lehet még. Hogy tisztán láthassa és érezhesse, milyen az, benne lenni abban a helyzetben. (Talán nem meglepő, hogy a felnőttszínház esetén ugyanígy áll a dolog.) Tehát amikor Szegedi Katalin olyan kislányról mesél, aki kövér – először ducit vagy dundit akartam írni, de maradjunk a realitásnál. A kövér kislányt legfeljebb a hozzá közelállók mondják kedvesen ducinak vagy dundinak, a többségben lévő többiek azonban kövérnek vagy túlsúlyosnak fogják tárgyilagosan leírni. Hogy a csúfolás gazdag tárházába – ahol bántó szavak tömkelegét találnánk a hájpacnitól a dagadékig – már be se nyissunk.

Szegedi Katalin egyik mesehőse tehát egy gömbölyű kislány. Az alkotó író, illusztrátor és bábtervező is egyben. Kócos vörös hajjal és pöttyös piros labdára emlékeztető bábtesttel ruházta fel Lenkát. Másik hőse nagy szemüveget viselő, szintén kócos kisfiú. Ő Palkó, aki avval vívja ki iskolatársai piszkálódását, hogy folyton olvas. El kell ismerni, olyan megkülönböztető jegyekkel látta el gyerekhőseit az írónő, amelyek az adott életkorban akár kirekesztéshez, elmagányosodáshoz is vezethetnek.

Meseszerű a kezdés a békéscsabai Napsugár Bábszínházban. A díszlet középső, otthonosan lelakottnak látszó, multifunkcionális elemének két szélén, két kis házban megszületik a két csecsemő. Baloldalon Lenka, aki aztán kisgyerekként piros-fehér csíkos fotelben üldögél, és egy piros-fehér játékmalac, Röfi a barátja. (Most előreszaladok egy pillanatra. Kicsit szomorú, de teljességgel jogos rendezői gesztus Bartal Kiss Ritától, hogy amikor később Lenka megismerkedik Palkóval, s rollerezni megy vele, akkor Röfit egyszerűen ott felejti a játszótéri hintán…)

Lenka rajzolni szeret, és amit rajzol, az megelevenedik: kedves pálcikaemberek világító vonalai úsznak be a kékesen kéklő térbe. (Ez a kékben úszás fókuszálási problémákkal együtt jelentkezik, legalábbis az online közvetítésben. A békéscsabai bábszínház ugyanis a magyar kultúra napja alkalmából szabadon nézhetővé tette az interneten ezt a néhány évvel ezelőtti bemutatóját.)

Jobb oldalon Palkó cseperedik, könyvek között, Leonardo da Vinci művei által lenyűgözve. Magától értetődik, hogy egy ilyen kisfiú sűrűn megkapja az okostojás jelzőt, főleg egy olyan elképesztően bájos, foghíjas, vásott fiúbábtól, mint aki őt rendszeresen cukkolja. Ráadásul a központi díszletelem focipályává is könnyedén átváltozik, ezenkívül tornaórai kötélmászásos jelenet is akad, márpedig sejthetjük, hogy Palkónak az ilyesmi nem tartozik az erősségei közé.

Az iskolában a gyerekcsapat mellett a tanerőt is láthatjuk: nagymellű, szemüveges, nem feltűnően empatikus bábasszonyság. Olyan tanári asztal mögött mutatkozik, amelyen a hímzett, rojtos futó terítő és a rajta álló cserepes növény azonnali dermesztő hatással felidézi a hetvenes évekre eső általános iskolai vizuális élményeimet.

A két begubózó gyermek számára az lesz a megoldás, hogy miután anyai nyomásra Lenka végre lemegy egyszer a játszótérre, ott összetalálkozik Palkóval, s barátilag egymásra találnak. Ezentúl lesz kivel játszaniuk.

Biró Gyula, Gyarmati Éva, Szőts Orsi

Az eredeti előadás a békéscsabai Napsugár Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház koprodukciójaként született, később pedig Zalaegerszegen is bemutatták a Lenka és Palkót: ugyanaz a forma, ugyanaz a zene (Csernák Samu hangulatos zongorafutamai), ugyanazok a bábok, más színészekkel. A Napsugár Bábszínház most levetített előadásában Biró Gyula, Czumbil Örs, Gyarmati Éva és Szőts Orsolya szerepeltek. Szőts Orsolya Lenkájának nevetései hathatósan belecsengtek az ember fülébe. Ő volt egyébként az is, aki főszereplőként a mese végeztével a közönséghez fordult, s kikérdezte a nézőket. Arra volt kíváncsi, ki az, akit csúfoltak már. Mindenki jelentkezett. És ki az, aki csúfolt már mást? – folytatta. Erre egyetlen kéz sem emelkedett a magasba. Amiből megérthettük, hogy a gyerekeknek sikerült összekötniük a szálakat.

Stuber Andrea
(Színházi Kritikusok Céhe)

Szegedi Katalin: Lenka és Palkó (A békéscsabai Napsugár Bábszínház és a zalaegereszegi Griff Bábszínház produkciója)

Szereplők: Biró Gyula, Czumbil Örs, Gyarmati Éva, Szőts Orsi
Tervező: Szegedi Katalin, Grosschmid Erik
Zene: Csernák Samu
Rendező: Bartal Kiss Rita

A Napsugár Bábszínház 2018-as bemutatójának online előadása

Fotók: Ignácz Bence
SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból