[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_padding=”0px|||||” collapsed=”off”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” min_height=”1121.8px” custom_padding=”||0px|||” inline_fonts=”Croissant One”]

 ADÓSZÁM: 18174724-2-42

TÖRTÉNET

A Spiritusz Egyesület, teljes nevén Spiritusz Gyermek- és Ifjúsági Színházi Egyesület 2001-ben alakult elsősorban a Spiritusz folyóirat kiadása céljából. Az akkori tevékenység során a gyermek- és ifjúsági színházi terület kutatása, elemzése, feltárása volt a fő cél. Ezzel összhangban megrendeztük a Repertoár Gyermek- és Ifjúsági Színházi Találkozót két alkalommal, és az internet segítségével és egyéb kutatásokkal jelentős háttéranyagot gyűjtöttünk. Részt vettünk a Gyermekszínházi Portál (Takács Vera szerk.) indulásában. Igyekeztünk láthatóvá tenni az igen jelentős területet, amely a mai napig lényegi működését tekintve sok tekintetben ismeretlen még a szűkebb szakma számára is.

A jelenlegi online folyóirat friss anyagokkal, NKA-s támogatással folytatja a munkát Stuber Andrea főszerkesztése mellett.

Időközben az egyesület háttérszervezetként a Trambulin Színház tevékenységét, később, 2011 körül a Radikális Szabadidő Színház működését segítette, majd más társulatokkal is együttműködött és együttműködik ma is.

Színházi projektekre, fesztiválokra többször sikeresen pályázott és bonyolítóként, aktív közreműködőként munkálkodott és munkálkodik kulturális és közösségi tere(ke)t üzemeltetve.

Sokféle weboldalon nyomon követhető a tevékenysége.

Ezek fontossági sorrend nélkül: spirituszonline.hu; trambulinszinhaz.hu; s8pince.hu; bogrefonia.hu; detectivity.hu; apolloszinhaz.hu és a facebook oldalak.

MŰKÖDÉS

A színházi előadások létrehozása, a bérelt színházi tér üzemeltetése, a folyóirattal kapcsolatos állandó munka jelentős humán erőforrást igényel. Az ehhez szükséges feltételeket részben a tagok és szimpatizánsok önkéntességéből, pályázati forrásokból, részben gazdasági, forgalmazási tevékenységből származó bevételből tudjuk megteremteni.

 A teljes működési struktúra elengedhetetlen részét jelentik a technikai, színpadi eszközpark meg-megújítása, a különböző terek – iroda, raktár, színházi tér – bérlése.

 Mindezek együttvéve jelentős anyagi terhet jelentenek, amit több forrásból igyekszünk megteremteni. A fent említetteken kívül 1%-os felajánlásokat, alkalmi, projektjellegű és tao- támogatást kapunk az utóbbi időkben.

Reméljük, hogy a tevékenységünk nyomán a forrásainkat legalább szinten tartani, netán bővíteni tudjuk, és a nehéz helyzetben is életképesek maradunk a minőség, innováció és közösségi értékteremtés szándéka és megőrzése mellett.

CÉLKITŰZÉS (részlet az alapszabályból)

Az Egyesület célkitűzése, hogy színházi előadásokat, hozzon létre, forgalmazzon, a színházi tevékenységgel kapcsolatos feltételeket megteremtse (színház üzemeltetése, terembérlés és bérbeadás, workshopok, találkozók szervezése…) és szűkebb vagy tágabb környezetében segítse a képviselt társulatok valamint civil és szakmai közösségek kulturális formálódását.

Célkitűzése továbbá, hogy a gyermek- és ifjúsági színházi tevékenység sajátosságait képviselje, kritikai szempontból vizsgálja, általános és speciális szükségleteinek megteremtéséhez a lehetőségeihez mérten segítséget nyújtson. Ennek keretében a spirituszonline.hu folyóiratot kiadja.

A fenti célok elérésének vezérelve, hogy a kulturális tevékenység minden tekintetben a jelen közéletbe ágyazva az innovatív, meg-megújulni akaró munkát, közösségteremtést, személyiségfejlesztést, minőségi színházi tevékenységet szolgálja.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

SPIRITUSZONLINE.HU

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI FOLYÓIRAT

A kiadó és üzemeltető rövidített neve: Spiritusz Egyesület
A kiadásért és üzemeltetésért felel: Csák György
A kiadó és üzemeltető székhelye: 1101 Budapest Pongrác köz 5.
Az üzemeltető postacíme: 1101 Budapest Pongrác köz 5.
Az üzemeltető bírósági nyilvántartási száma: 9640
Az üzemeltető adószáma:18174724-2-42
Az üzemeltető EU adószáma: HU18174724

KAPCSOLATTARTÁS:
Telefon: +36 20 934 0972,
e-mail: info [@] spiritusz [.] hu

TÁRHELY:
CON MÉDIA Kft (6000 Kecskemét, Csóka u. 26. Cégjegyzékszám: 03-09-115965. Adószám: 14275270-2-03

© 2022 Minden jog fenntartva!