gyermek- és ifjúsági színházi folyóirat

Meg kell hasadni

 

A Boldog Herceg (nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulat)

Stuber Andrea, július

 

Furcsa mese Oscar Wilde A Boldog Herceg című története. Mindenből adagolt belé a szerző, ami hasznos lehet: szépség, érzékenység, praktikum, tanulság, szimbólum, irónia, filozófia, empátia, s túl az ia végű szavakon még a mélység különböző rétegeinek leletei.

A főszereplő egy fecske, akit könnyelmű szíve az inadekvát szerelem csapdájába csal. Madarunk belepistul egy kacéran hajladozó nádszálba, akinek szép szavakkal udvarol, de úgyis hiába, mert a nádszál-kedves soha nem fogja követni őt. Belátja ezt a fecske, el is indul társai után Egyiptomba telelni, ám egy újabb találkozás eltéríti őt. A főhős állja útját, a Boldog Herceg szobra, a város fölött, egy magas oszlop tetején. A Herceg, amíg élt, a Gondtalanság Palotájában töltötte idejét, játszva, táncolva, dalolva, a szomorúságot hírből sem ismerve. Hanem amióta aranyborítású szoborként panoráma nyílt előtte a világra, azóta lát minden emberi szenvedést, fáj a szíve és potyognak a könnyei. Nemcsak látja a szenvedést, de át is érzi. Nehéz teher ez.

Stéfán Bodor Mária

A fecske nem tud ellenállni a Boldog Herceg áradó érzelmeinek és a segítőkészség vágyának. Először a nagy rubint kell kiragadnia a Herceg kardjából, s elvinnie a varrónőnek, akinek beteg kisfia narancsra vágyik. Másodszor a Herceg zafír szemét vájja ki felszólításra, hogy meglephessen vele egy padlásszobában éhezve dolgozó fiatal drámaírót. Hogy második-harmadik lépésként a szemétől kell megszabadítania a Boldog Herceget, ezt tekinthetjük rafinált önvédelemnek. Végtére is ettől kezdve a csodálatos szobornak nem lesz szeme az emberi nyomorúságra. Innentől nemcsak követe és postása a fecske, de a látását is helyettesíti. Az aranyborításának néhány darabját még eljuttatja éhezőknek, eddigre azonban beáll a tél, a hóesés, s a madár tudatosan választja a pusztulást. A részvétátvét is halálos lehet. A város, polgármesterével az élen a lecsupaszított szoborban már semmi tetszetőset nem talál, úgyhogy szemétre is vetik a madártetemmel együtt.

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Vadas László rendezésében egyszerű, letisztult, álmatagon poétikus módon eleveníti meg a mesét. Vagyis inkább hogy elmeséli. Ehhez a leghatékonyabb eszköze színészi: az elbeszélő Stéfán Bodor Mária a maga végtelenül kedves, színes és hajlékony hangjával. Az előadás képi világa az elbeszélőre alapoz, őt keretezi, őt veszi körül. A Boldog Herceg szobra mint egy megbízható bútordarab, úgy áll a színpad bal oldalán egész idő alatt. Életre azonban szavakból kel, valamint a hat fős fellépő csapat pontos és alázatos árnyjátékos munkálkodása eredményeként. A kezdés különösen plasztikus: emberi alakok nyomódnak a kifeszített textilre, megképezve egy egész város lakosságának tömegét, nyüzsgését. A későbbi árnyjátékok is rejtenek vizuális szépségeket és meglepetéseket: a fecske szárnyai tengelyesen szimmetrikusan lebegnek, néha pedig olyan a látvány, mintha egy kaleidoszkóp változatos képei születnének meg előttünk.

Ha van valami zavaró az előadásban, legalábbis azon a délelőttön, amikor én láthattam, akkor az a nézők életkorának kalibrálása. 6 éves kortól ajánlja a színház a produkciót, s biztosra vehető, hogy ilyen kicsi gyerekeknek elég érdekességgel szolgál ez a bábszínház ahhoz, hogy lekösse őket a forma, a mód, a játék tónusa. A néhány korosztállyal idősebb, 14 körüli nézők viszont magára a történetre lehetnek fogékonyak talán, és az asszociációs gazdagság is megérintheti őket. Pont a köztes korú közönség kicsit tanácstalannak mutatkozik. Elképzelhető, hogy a báb nekik már „dedós dolog”, a filozófiai tartalom viszont még odébb van.

Mégis, mégis!

Amikor az előadás végén a színészek szétosztották a Boldog Herceg megmaradt szívét pici papírszívek formájában – mert hiába olvasztották be a szobrot, a Herceg szíve éghetetlennek bizonyult –, akkor  mindenki, aki kapott belőle, őszinte, áhítatos örömmel fogadta.

Stuber Andrea

(Színházi Kritikusok Céhe)

Oscar Wilde: A Boldog Herceg (nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulat)

Játsszák: Stéfán Bodor Mária, Birtalan Katalin, Németi Emese, Szentpéteri Lenke, Csepei Róbert, Hanyecz Debelka Róbert, Lélek Sándor Tibor

Árkádia Bábszínház, Nagyvárad, 2018. május 31., kb. 150 néző

Ön megosztotta már?

Vélemény, hozzászólás?