Százfejű tanárhidra

P1022143

Tisztelt Szülő(k)!

Escargo Szobaszínház, Pécs

Gergics Enikő
2020. január 23.

Marci nem szeret iskolába járni. Reggelente alig hajlandó kikelni az ágyból az őt egyedül nevelő, színész apukája noszogatására, és rendre elkésik az első órákról. Ezt mondjuk teljes mértékben átérezzük, amint az előadás körülbelül tizedik percében megismerkedünk Marci osztályfőnökével. Onnantól minden világos.

Kocsis Zsófia, Urbán Tibor

Az online térben a felvett előadáson kevéssé érzékelhető az Escargo szobaszínházának tere, ahol a néhány bútordarab szimultán jeleníti meg Marciék lakását és az iskolát. A fizikai térnek viszont kevés is a szerepe itt, a valódi közeget a szereplők unásig ismert mondat-, magatartás- és mozdulatpanelei hozzák létre, amelyek univerzálisabbnak tűnnek az IKEA kanapé mögé helyezett iskolapadnál is. Elég lecsapni a naplót az asztalra, és máris ott vagyunk, ahová az alkotók akarnak vinni.

Kocsis Zsófia, Szabó Márk József

A Tisztelt Szülő(k)! ugyanis lényegében egy kollektív tanulmányi traumagyűjtemény. Iskolai megemlékezés, gyerek számára elmondhatatlan versek, giccses dalok. Kiégett, személyeskedő, kontrollkényszeres kórusvezető és osztályfőnök, aki épp most vált el a magyartanártól. Hörögve sóhajtozó, csörömpölve kávét kavargató biológiatanár. A tanulók kárára székely viccekkel vicceskedő matektanár. Nem túl hízelgő a kép egyikükről sem, sőt. Urbán Tibor alakításában viszont muszáj élveznünk a paródiát ezekkel az ismerős karikatúrákkal – és pláne akkor, amikor a tanáriban gyors váltogatásokkal együtt vannak valamennyien! –, hiába tesz vagy mond minden tanár valami olyat, ami a torkunkon akad kicsit vagy nagyon. Tulajdonképpen csak egy van közöttük, aki Marci pártján áll a róla kialakuló vitában, a biológiatanár, akinek ugyan a fiúval tényleg semmi baja nincs, viszont ezt aligha vagyunk képesek méltányolni, miután feleltetés közben minden tekintetben gátlástalanul megalázta az eminens osztálytársnőt, Jázmint.

Marci még csak nyolcadikos, és már tudja, hogy a szabályokat muszáj, de nem érdemes betartani. Jázmin ellenben hisz a szabályokban, abban, hogy azok érte vannak, akkor is, ha ez egyáltalán nem úgy tűnik. Marci szerint Jázmin egy vazallus. A rendszer pedig nem jó. Jázminnak sem.

A szöveget az előző szereposztás (Urbán Tibor helyett Keresztény Tamással) imprói alapján írta Vilmos Noémi és Szalai Ádám, ez magyarázhatja, miért is olyan egyenetlen ez az előadás, miért válik időnként hamiskássá a hang. Urbán Tibor tanárkarikatúrái remekbe szabottak, ugyanakkor az apát csak bizonyos pillanatokban tudja hitelesen megszólaltatni, és ez jó szűrője is annak, mi igazán fontos ebben az előadásban, és mi az, ami akár ki is maradhatna. Szabó Márk Józseftől sem mindig cseng jól a tizennégy éves lázadó. Kocsis Zsófia ellenben egyenesen irritáló pontossággal hozza a stréber kislányt, megnyerően játssza a családsegítő szociális munkását és az anya emlékmását is.

Maga a darab sem ível magabiztosan, részben valószínűleg azért, mert azt ugyan teljes bizonyossággal tudják az alkotók, miről akarnak beszélni (nyilván így kerül be a Harcosok klubja vendégszöveg is, ami a témához illik ugyan, de dinamikájában sehogy sem bír elférni a helyén, pedig kétszer is előveszik), csak azt nem, hogy hova tartanak vele. Hogy mi legyen ezzel a Marcival és ezzel az iskolával, ahol a hatalommal bánni nem tudó tanárok kalapálják a diákjaikat hatalommal bánni nem tudó felnőttekké. Sok kellemetlen pillanat van ebben az előadásban, de mégis az a legerősebb, amikor kivételesen azt látjuk, ahogyan Marci apja késik el a munkahelyéről. Legfeljebb csak az vetekedhet vele, ahogy a szaktanári intő fogalmazása közben visszasatírozzák a szinte dudorászó automatizmussal leírt megszólításból a többesszám jelét.

Minden esetlensége ellenére a Tisztelt Szülő(k)! precízen és könyörtelenül megmutatja a problémát, még szórakoztatóvá is teszi. Megoldást azonban semmilyen módon nem kínál. A megnyomorítás elleni fellépést ellehetetlenítik a várható retorziók vagy legalábbis az azoktól való félelem, és egyenesen úgy tűnik, hogy ebben a rendszerben az egyetlen opció mégiscsak beférni a nekünk szánt dobozba. Ez mondjuk nem is 12 éven felülieknek, inkább 30 felettieknek javasolt tartalom lenne. A tizenéveseknek viszont, akiknek még mindig ez a napi valóságuk, lehet, hogy már az is valami, ha látják: ezek mindannyiunk megoldatlan traumái.

Gergics Enikő
(Színházi Kritikusok Céhe)

Tisztelt Szülő(k)! (Escargo Hajója)

Szereplők: Kocsis Zsófia, Urbán Tibor, Szabó Márk József

Alkotók: a színészek improvizációja alapján, író, dramaturg, rendező: Vilmos Noémi, Szalai Ádám és a Társulat

Escargo Hajója Youtube-csatornája, online elérhető volt 2020. dec. 30. és 2021. jan. 1. között

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból