4D-s történelem

272781202_7602003629813609_319486961852720731_n[25013]

A szellem útja

Gláser Jakab Emlékalapítvány – Simorág TánCirkusz

Mindannyian látogattunk már el múzeumba vagy történelmi helyre. Általában az ember, ha olyan helyre kerül, ahol a múlt erőteljesebben van jelen, hajlamosabb elmerengeni a miérteken. Válaszokat keresve a már előttünk több ezerszer feltett kérdésre, bolyongunk a régi idők atmoszférájában, és nyomozunk azok után az emberek, történések után, akik vagy amik az adott térben megfordultak vagy lezajlottak. Ezzel újra és újra életre keltjük a múltat, akaratlagosan is megidézve a kor szellemeit és a korszellemet.

Erre az általános szokásra apellál A szellem útja, egyszerre tárlat és nyomozás, amely elsősorban iskolás csoportok számára szeretne teljeskörű múltidézést nyújtani. A program pályázat keretén belül, a GREM (Gamifying Holocaust Remembrance) négy különböző országban futó projekt, a Gláser Jakab Emlékalapítvány Teleki ‘44 kutatásai alapján készült a Csányi5-ben, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban.

A Csányi utca 5. szám első emelete sok mindent látott: az ott lakók életét – amennyire csak tudta – konzerválta bizonyos szinten/mértékben. Kicsit olyan, mintha el sem mentek volna. Minden úgy van, ahogy annak idején volt. Megterített asztal áll az étkezőben, invitálja a Sábeszt ünneplő tehetős zsidó család tagjait. A gyerekszobában még ott várja a héber ábécé a tanulni igyekvő gyermekeket. A konyhában mandulás kalács sütésére áhítozik egy fehér bárány süteményforma, a sózódeszka olyan, mintha nemrég használták volna. A szomszédasszony kis, egyszobás lakásának asztalán újságból kivágott hirdetések, termékreklámok hevernek szanaszét. Mellette a szabó és a fényképész üzleteiben még díszletként ott állnak a ruhákkal „díszített” paravánok, valamint a fénykép hátteréül szolgáló festett fal és függönyök. A rabbi szobája olyan a roskadozó könyvespolcokkal és az asztalon hagyott tárgyakkal, mintha éppen csak elugrott volna látogatóba egyik hívéhez, de jön majd vissza, hogy folytassa a felkészülést a legközelebbi istentiszteletre.

A szellem útján elindulva egy hagyományos múzeumi tárlatvezetés élményét nem várt esemény szakítja meg. Az addig csak a fejünkben létező, a használati tárgyak és a szoba berendezése alapján elképzelt zsidó család egyik tagjának kivetülése, valamint diskurzusa ragad ki bennünket a megszokott keretek közül. Mi mindannyian látjuk őt, ő viszont csak olyanokkal teremt bármiféle kapcsolatot, akik számunkra láthatatlanok. Egy halott, aki a holtakkal beszélget, de az élők számára csupán jeleket hagy arra vonatkozóan, hogy mi történt vele és a családjával. Mintha újrajátszaná azokat a pillanatokat, amik rá a legnagyobb hatást tették, ilyen módon közvetítve üzenetet a jelen kor emberének.

A szellem útjának végigjárása után a résztvevők gondolatokkal terhes fejjel lépegetnek lefelé a lépcsőn gyanútlanul, miközben a történet egy – mondhatni – mellékvágánya felé tartanak. A Csányi5 padlásáról azonban régi kincsek kerülnek elő, amik nem hogy nem eresztik, de talán teljesen magukkal ragadják az óvatlan látogatókat.

A történelem-tárlatvezetés-színház-pedagógia kombináció igazán különleges és ritka találmány. Bár a különféle művészeti és egyéb ágak ötvözése nem minden esetben mondható sikeresnek, ez a program egészen biztosan nem a sikertelen próbálkozások listáját gyarapítja. Ezt tökéletesen szemlélteti az az állapot, amiben a látogatók távoznak a Csányi utca 5-ből.

Czabala Zsófia

A szellem útja (Gláser Jakab Emlékalapítvány – Simorág TánCirkusz)
Játéktervezés: Hanák Anna, Simor Ágnes
Kutatásvezető: Fris E. Kata
Tárlatvezetők a Teleki ‘44 és Fris E. Kata kutatásai alapján: Lamberger-Lakos Borcsa
Kutatási segéd, dokumentációs munkatárs (színész): Molnár Ildikó
Díszlet, kellékek: Hanák Anna és Simor Ágnes
Színész, rendező, szövegíró (személyes családtörténetek alapján): Simor Ágnes

Csányi5, Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, 2024. február 27.

SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból