Szükséges és elégséges – Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (József Attila Színház)

Nyakiglab-146800425

Szükséges és elégséges – Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (József Attila Színház)A szálfa-sudár, a cipó-kerek meg a tilinkó-szavú beleszeret a tündérszép szomszédlányba. A Grimm-féle terülj, terülj asztalkám-történetből ez a vonal hiányzik, a már magyar népmeseként aposztrofált Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj pedig egész napszakos darabbá bővül Köves József átiratában. Az új elemek szervesen illeszkednek: a három legény közös szerelme újabb motiváció a mesterségkeresésre, a gazdag bíróné és mamlasz Márton fia (egy kikosarazott kérő) pedig a tolvaj kocsmáros felbujtói lesznek. A történet viszont néhány elgondolkodtató részlettel gazdagodik.

 

Szükséges és elégséges – Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (József Attila Színház)A három fiú közül választani nem tudó Karakó Anna egyedül él a falu szélén – hogy miből él, rejtély, földművelés helyett álló nap a virágoskertjét locsolgatja –, a falu mégsem veszi a szájára. Sőt, érdekes módon a leggazdagabb család, a bíróék is elég jó partinak tartanák, csak hogy élhetetlen fiukat végre „hozzáadhassák” valakihez. Hármuk útnak indulása egyáltalán nem indokolt, de ezen nincs időnk meghökkenni:. a színpadon mindig történik valami, ami eltereli a figyelmet a miértekről.

A darabot 1979-ben mutatták be először Békéscsabán, írója Köves József, akinek neve a Közös kutya című ifjúsági regény címlapjáról lehet ismerős. Időtálló darab annyiban, hogy különösebb nehézség nélkül el tudjuk képzelni ugyanezt a szöveget, jelmezeket, játékstílust akár a veszprémi előadásban is. (Nem kivétel ez alól a meglepő hirtelenséggel előrántott fénykard sem – az első Star Wars-filmet Magyarországon ugyanebben az évben mutatták be.)

 

Szükséges és elégséges – Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (József Attila Színház)A színpadon burjánzik a parasztromantika: a díszlet nagyrészt kisebb-nagyobb képkeretekből, azokba helyezett idilli tájképekből vagy éppen a paraszti élet jellegzetes tárgyaiból áll össze. Persze semmi sem autentikus, inkább illusztratív: a legények klasszikus ünneplőben (és batyu vagy tarisznya helyett bőrönddel) indulnak útnak, Anna köténye mindössze egy funkciótlan csík, Mihály bácsi csak szopogatja a pipáját – az egyetlen, ami színházi értelemben valódi életre kel, az nem a terüljasztal, nem is a kerekeken betolt csacsi, hanem a fiúk munkaadójának, a táltosnak nevezett boszorkányforma öregasszonynak a kutyája, amely kézre húzható bábként teremti meg a kapcsolatot a szereplők között a megfelelő dramaturgiai pillanatokban. (A kiábrándítóan egyszerű guruló szamarat egyébként jelen előadás rendezője, Márkó Eszter alakította a 2000-es csíki előadásban. Nem tudjuk, vajon sikerült-e aranyat tüsszentenie.)

Szükséges és elégséges – Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (József Attila Színház)Az illusztrálás máshol is tetten érhető. Balázs Árpád zeneszerző, számos kórusmű, kamaradarab és nem mellesleg A kockásfülű nyúl zenéjének komponálója Baranyi Ferenc költő közreműködésével fülbemászó, de nem slágeresített dalbetéteket írt, amelyek inkább tagolják, mint alakítják a cselekményt. A mikroportokkal felszerelt színészeknek nem annyira a dallamvezetés jelenti a kihívást, sokkal inkább a tánc vagy a mozgás, legalábbis néhány extrém jelmezbe öltöztetett művész számára. A jelmezek persze nem szándékosan nehezítik a színészek munkáját, pusztán arról van szó, hogy a szereposztás is inkább a rendelkezésre álló színészanyagból válogatott a realitásra törekvés helyett. A Nyakiglábot játszó Blazsovszky Ákos nem magas, a Csupahájt adó Chajnóczki Balázs nem kövér, az öregasszony Jakus Szilvia pedig nem öreg. Szemmel látható a magasított cipő, a kitömött ing, a festett arc – persze Jakus játékát érdemes külön kiemelni. Műpúpja és számtalan rongya alatt úgy görbíti hátát, úgy hajlítja tagjait, hogy bárki elhiszi: ezzel a csetlő-botló, fürge bicegéssel vágtat reggelente a távolsági busz után. Jól megírt szerep, briliáns alakítás – szavajárását, amely egyben az előadás záró mondata is („ez nem szükséges”) egész szünetben idézgetik a gyerekek (és fegyelmező célzattal a szülők is)

A három legény az alapmesében együtt tesz ki egy tökéletes, egész embert: Nyakigláb a test, Csupaháj a szellem, Málészáj a lélek. Ezt a felosztást itt is képviselik, de nem elég meggyőzően – Nyakigláb erejéről, Csupaháj humoráról inkább csak mesélnek, a Málészájt alakító Pásztor Tibor pedig a darab folyamán semmivel sem lelkizik két testvérénél többet. (Arról nem is szólva, hogy egyáltalán nem lassú beszédű vagy ostoba, vagyis málé, inkább mélázó.) A Mihály bácsit alakító Botár Endre olyan elánnal veti magát a fiainak meghirdetett életrevalósági verseny szervezésébe (amelyen a nyertes jutalma Anna keze), mintha nem az ő apai kötelessége lett volna már jóval korábban kilökdösni a csemetéket a fészekből. A bírónénak kell csak igazán lökdösődnie: a „murugya” és „ambíciótlan” Márton szociális és fonológiai inkompetenciája remek játéklehetőséget biztosít Gieler Csabának. Az egyetlen, aki nem tud valamilyen módon szerepének jellegzetességeiből egész figurát csinálni magának, az a kocsmárost játszó Előd Álmos. Ha már nem írtak neki Thénardier-t, kapott egy hosszú (talán túl hosszú) némajátékot a második felvonás elején egy konyharuhával és egy mindent túlélő léggyel.

A valamilyen módon mind teszetosza férfiak mellett a cselekményt előremozdító nők magabiztosan vihetik szerepüket. A Holczinger Szandra által ábrázolt Anna, akibe mindenki szerelmes, nagyon nehéz döntés előtt áll, de egy percig sem kell kételkednie magában, jelleme se nem törik, se nem fejlődik. Nem kételkedik magában az agilis bíróné sem (Molnár Zsuzsa energikus alakítása) – akkora svunggal tolja át fiát a mindennapi élet viszontagságain, hogy egyáltalán nem csodálkozunk a többnapos erdőbéli bolyongás után is ugyanolyan takarosan feltornyozott loknijain.

Hosszú az előadás, 2 óra 10 perc, egy szünettel, a gyerekközönség figyelmét viszont szinte megszakítás nélkül sikerül fenntartani. Dramaturgiai döccenők ide vagy oda, izgalmas és szórakoztató, gyerek- és szülőbarát előadás született.

Bányai Gabriella

 

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból