Víz alatti leckék

nyito

Fókaszív

Mesebolt Bábszínház

Nem vagyok otthon a skót népmesék világában, de némi internetes kutakodás után kiderül, hogy azokban a szárazföldi, főképp erdei vagy felföldi misztikus népség mellett a tengeri élőlények is komoly szerepet kapnak. Ez nem véletlen, elég csak ránéznünk a térképre: közel tízezer kilométer hosszú Skócia partvonala, és ha még a közel nyolcszáz szigetet is hozzászámítjuk, ez a szám majdnem megduplázódik. Ebből következik, hogy a tenger sok ember életére bír hatással. Érthető, miért születtek róla és lényeiről legendák, mítoszok. Nem állíthatom, hogy azok kis finomhangolással kortárs történetekké alakíthatók. De szeretném a virtuális palackpostámmal sok vízpartra eljuttatni: Veres András jó érzékkel vette észre, hogy A fókavadász és a víziember releváns környezetvédelmi és fenntarthatósági üzenettel bír, így készült el belőle a Fókaszív.

Az előadást a Mesebolt Bábszínház mutatta be, rögzítsük, hogy 2020 decemberében. Emlékezhetünk, ez a Covid évada volt, ami megannyi remek előadást temetett maga alá, hiszen nem volt mód arra, hogy a legősibb marketingeszköz, a szájhagyomány útján terjedjen a hírük. Viszont a szombathelyi példa szerint a fenti kitétel a bábszínházakra nem áll. Olyannyira nem, hogy a Fókaszívet a Deszka Fesztivál gyerek- és ifjúsági szekciójában, a Vojtina Bábszínház által szervezett-kurált Gördeszkán láttam.

Kőmíves Csongor

Egy nagyobb vetítővászon áll a tér közepén, jobbról-balról előadói pulpitusokhoz hasonló bútordarabok, rajtuk írásvetítő. Az előadás úgy kezdődik, mint egy trendi, storytellinggel dúsított prezentáció a világban levő sokféle történetről, és annak a nehézségéről, hogy a mesélő eldöntse, melyiket is válassza. Majd hirtelen változik a helyzet és a hangnem, és máris Finn, a skót fókavadász – lehet, hogy sokan most azt mondják, micsoda olcsó poén, énszerintem viszont igenis vicces – önfényezéstől sem mentes termékpromóció közönségévé alakulunk. A fóka sokféle felhasználását – fókazsírtól a fókabundán át a fókacsont ékszerig – segédeinek segítségével, vetítéssel mutatja be.

A promó után elejtett megjegyzésekből kiderül, Finn kapzsi, cinikus és szűklátókörű. Neki csak a pénz fontos, szerinte az emberek buták, mint a birkák, és a tengerből sose fogy el a fóka. Egy ilyen ember könnyen bedől annak, aki elvinni ígéri egy olyan helyre, ahol annyi a fóka, amennyit el sem tud képzelni. Még akkor is, ha ezt az éjszaka közepén bekopogtató ismeretlen árnynő mondja. De hát a mohóság, bizony, képes ennyire eltorzítani a személyiséget.

Finn az óriási zsákmánytól és a még több pénztől megszédülve pont annyira bután követi a titokzatos idegent, mint az általa birkáknak tartott emberek. Aztán egyetlen orrpöccintésre a tenger mélyén, fókává változva szembesül mindazzal a kegyetlenséggel, amit őt is jellemezte. Hogy visszakapja emberi alakját, Finnt Freya – a skót és skandináv mitológiaibeli selkie, az emberré átváltozni képes fóka – kemény próba elé állítja. Nem, nem a Krakkennel kell szembenézni, nem is Poszeidón szigonyát kell ellopni. Rábízza Rory nevű kisfiát, amíg ő a norvég partokon az olajfúrótornyok után néz. A pálya sokszorosan nehezített: a fókavadásznak nincs tapasztalata a gyerekfelügyeletben, Rory pedig csintalan, szertelen, veszélyt nem ismerő kisfóka.

Finn emberéletéből egyetlen dolog marad meg a tenger mélyén: a skótkockás füles sapkája. A víz alatti világban azzal szembesül, hogy itt semmi nem olyan, mint fönt. A lakók bizalmatlanul fogadják. El kell magyaráznia nekik, mire jó a pénz vagy a nejlonzacskó, és miközben activityszerűen rajzolva magyaráz, a gondjára bízott kisfóka jó érzékkel mutat rá az emberi logikátlanságokra. Finn-nek tanulságos a fókaperspektíva, hiszen saját bundáján tapasztalja meg, milyen veszélyes a tengerben élőkre az olaj, a műanyag, a halászat.

Gyurkovics Zsófia

A vadász a feladatot teljesíti, Freya visszaváltoztatja őt emberré. Egy más emberré. Olyanná, aki felhagy a fókavadászattal, és társaival azon kezd dolgozni, hogy ne kerüljön több olaj a tengerbe, mert új ismerősei beláttatták vele: az ember nem ura, hanem része a természetnek.

A történet egyszerre hat észre és szívre, az előadás pedig egyszerű és varázslatos. A két látható írásvetítőn és a vásznon túl van egy harmadik eszköz is, a tengermélyi eseményeket jórészt onnan elevenítik meg Rumi Zsófi végtelenül szellemes figuráival. A felnőttet elkapja a nyelvi humor, az írásvetítősdi meg egyfajta madeleine-ként komfortosító retróérzést kelt. (Tényleg, használják még az iskolában a képmutogatásnak ezt a modern kori eszközét?) Nincs kioktatás, inkább ismeretterjesztőnek, a nézőt partnernek tekintően didaktikusnak mondanám a hangnemet.

Hárman játsszák az előadást, összhangjuk vitathatatlan. Lukács Gábor Finn, aki a kezdeti gőgös és önző, a közösségen kívül álló emberből a fókaként töltött idő hatására megváltozik. A színészből élőben keveset látunk, leginkább hangnemének enyhülésén követhető a változás, de a tengermélyről visszatérve, ismét kilépve a vászon elé, a korábbi merev, feszes tartás lelazul. Kőmíves Csongor mint Rory nyughatatlan, a világra rácsodálkozó, veszélyt nem érző kiskamasz. Gyorsan beszél, hogy a fejében cikázó gondolatokat azonnal kifejezze, hangjában ott a naivitás és az állandó izgatottság. Gyurkovics Zsófia kapja a keretjáték óvó/tanító nénisen oktató karaktereit és a mese női figuráit. Okosan, megnyugtatóan szól, és bizalmat kelt, mert bizalommal van mindenki iránt.

Fontos lenne ilyen, sem az intellektuális, sem a kreatív kalandot nem megúszni akaró, jól kitalált előadásokat vinni iskolákba, óvodákba, művelődési házakba, neadjisten színházra alig alkalmas terekbe. Akkor is, ha Skócia messze van, felénk meg nem élnek fókák.

Papp Tímea
(Színházi Kritikusok Céhe)

Fókaszív (Mesebolt Bábszínház)
Skót népmese alapján bábszínpadra írta és rendezte: Veres András
Szereplők: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor
Díszlettervező: Rumi Zsófia
Zeneszerző: Kiss Dávid
Debrecen, GörDESZKA, 2024. május 15.

SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból