Maszkszínház?

aranyszamar

Csák György exkluzív villáminterjúja Novák Jánossal

Spirituszonline.hu Facebook-oldal, 2020. szeptember

 

Csák György: Szeptember 5-én szombaton kimentünk a családdal a szokásos Kolibri Fesztiválra. Mindenki maszkban – szabadtéri előadások, aktivitások, amikor beültem a nézőtérre kissé távolabb a többiektől.

Bevallom, az új divat fontos kelléke a csuklómon volt. Kedvesen rám szólt egy stúdiós lány, hogy adjon-e maszkot? Feltettem a sajátom, tudomásul véve, hogy a szabályt be kell tartani. Volt még egy-két kilengés másnál is, de ők is rendesen viselkedtek, a figyelmeztetés megtette a hatását.

Novák János a Kolibri Fesztiválon

Novák Jánost kérdezem, a Kolibri igazgatóját, régi ismerősként, kollégaként tegeződünk.

Cs.Gy.: A vészhelyzet megszűnt, mégis van bizonytalanság, Újbudán pl. talán túlbuzgóság miatt egy nagy szabadtéri rendezvény marad el, ami szept.12-én lett volna. És valószínű, máshol is előfordul ez.

N. J.: Ma már nincs központilag elrendelt karantén. Megnőtt az egyének és az intézmények felelőssége, hogyan reagálnak a pandémiás helyzetre, milyen megnyugtató, hiteles intézkedéseket tesznek a fertőzésveszély csökkentése és további működésük érdekében, hogy visszataláljanak hozzájuk a nézők.

Cs.Gy.:  Gondolom, nektek nem volt kérdés, hogy lesz-e vagy nem a fesztivál. Hogyan készültetek?

N.J.: Az idei évad minden tervére alternatívákat kellett kidolgozni. A 29. Kolibri Fesztivál szabadtéri eseményei voltak legkevésbé veszélyben, de a meghívott művészeknek a határzárral éppúgy számolniuk kellett már, mint a közeli vagy távolabbi ismeretségi körükben fellépő vírusfertőzések következményeivel.

Nézőinknek az egész eseménysor alatt bizonyítani akartuk, hogy ha eljönnek hozzánk, az elvárható legnagyobb gondossággal, kézfertőtlenítéssel, maszkkal, távolságtartással biztosítunk számukra megnyugtató körülményeket.

Cs.Gy.:  Azt láttam, hogy jól, gördülékenyen ment a program. Együtt kell élni azzal, hogy körülöttünk veszélyek vannak, amiket lehet és kell is kezelni. Az általános félelem önmagát gerjeszti, és meg is fojtja az élet normális mederben való folytatását.

N.J.:  Szerencsénkre olyan sikeres volt a műsor, hogy a legtöbb nézőnk, kicsik és nagyok egyaránt, végig kitartottak, elfeledkeztek a mindenki által viselt maszkokról, elvarázsolták őket az előadások. Ma a maszkviselés a normalitás. Ezt elfogadva jöhet csak létre valódi színházi közösségi élmény. Előadásaink mostani fogadtatása reményekre jogosít, hogy mindaddig, míg a helyzetünk ezt diktálja, kitart irántunk a bizalom, és maszkkal, kézfertőtlenítéssel, távolságtartással is igazi színházi élményben lesz része minden hozzánk ellátogató nézőnek.

Cs.Gy.: Fokozódik a helyzet, második hullám. Ilyen értelemben évadterv, működés, intézkedés? Egyáltalán, a távolságtartással összefüggésben mi a helyzet a nézőtérrel, bevételi tervvel, működési bizonytalanságokkal? Lehet-e kormányzati segítség, jegybevétel-kiesés pótlása, egyedi támogatás?

Az Aranyszamár Bábszínház Ágacska-előadása nyerte idén a Michel Indali-díjat a fesztiválon

N.J.: Az idei előadásainkat a távolságtartás biztosítása érdekében fél házak előtt fogjuk megtartani mindhárom játszóhelyünkön. Ez bevételeinket csökkenti, de ha az előadásokat meg tudjuk tartani, kigazdálkodható lesz a programunk, életben marad a színház.

Cs.Gy.: Vitéz László most is vitézkedik. Bábos osztály az egyetemen, tüntetések, tanévkezdés. Hogyan állsz az SZFE kérdésköréhez? A modellváltás a „nemzeti bábjátszást” is célozza?

N.J.: Nemzeti bábjátszásra épül korosztályos repertoárunk. Egykori alapító tagunk, Kemény Henrik, Vitéz László vásári bábjátékos hagyománya ugyanúgy jelen van műsorunkban, mint a magyar klasszikusok, Petőfi Sándor, Kodály Zoltán, Nemes Nagy Ágnes művei. A ma élő magyar szerzők ősbemutatói is jellemzik a programunkat. Csecsemőknek, óvodásoknak, iskolásoknak és gimnazistáknak korosztályukat tudatosan megszólító, egyedülállóan gazdag repertoárt hoztunk létre.
Legfőbb feladatunknak érezzük, hogy nézőink előadásainkat látva kulcsot kapjanak a kezükbe, amivel hozzáférhetnek azokhoz a kulturális kincsekhez, amitől személyiségük teljesebbé, életük boldogabbá válik. Minden korosztályt sajátos igényeikre figyelemmel szólítunk meg.
Társulatunk jelentős művészegyéniségei mellett fiatal művészeinkre vár, hogy tovább működtessék korosztályos gyerekszínházi, ifjúsági színházi repertoárunkat, életben tartsák, új tartalmakkal gazdagítsák, amit eddig létrehoztunk.

Cs.Gy.: Köszönöm!

A fesztivál beszélgetéssel fejeződött be, amit Szűcs Katalin Ágnes vezetett.

Ai idei Kolibri Fesztiválról Gergics Enikő szerzőnk írt.

SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból