Szofi énekel

szofi24_gulyasdora

Hab a tortán!

Pagony – Füge Produkció

Stuber Andrea
2021. november 13.

 

Két évvel ezelőtt indult a Jurányi Házban a Pagony Kiadó és a Füge közös sorozata, a Hab a tortán! Csak aztán kicsit lassan haladt, ami a járvány rovására írható. Az előadás-sorozat keretében gyermekes színészpárok mesélnek mások gyermekeinek, egy-egy Pagony kiadta könyv alapján. Jordán Adél és Keresztes Tamás kezdték annak idején, Pető Kata és Porogi Ádám folytatták, majd Rezes Judit és Szabó Győző műsorával bővült a repertoár. Verebes Linda és Pindroch Csaba után csapott le a vírus. Nekem most Szinetár Dóránál és Makranczi Zalánnál sikerült bekapcsolódnom a mesefolyamba, de mindjárt érkezik Pálos Hanna Kovács D. Dániellel, majd a Mórocz Adrienn – Kovács Lehel páros.

Szinetár Dóra

A Jurányi harmadik emeleti laborja a helyszín, a kosárpalánkból ítélve kiérdemesült tornaterem lehet, de most teret ad nemcsak a színészi játéknak, hanem az előtte-utánára tervezett kézműves foglalkozásnak is. A díszlet néhány hosszú, gurulós ruhafogas, amelyen jelmezek lógnak. Ez illik egyrészt az alapmeséhez, amelyben Harcos Bálint kislányhőse, Szofi egy áruházban jár a mamájával. Másrészt módot ad arra, hogy a két színész és partnerük mindenféle hacukát magukra szedjenek. Az egész produkció vasárnapi ebéd előtti harsány, jókedvű családi bolondozásra emlékeztet.

A ruhafogasok lendületes szétgurítása után színes szalagokat feszítenek ki a játszók, azonnal némi manézshangulatot teremtve. Makranczi Zalán varázslóköpenyben, varázskalapban mint Feri bűvész könnyedén és gyorsan hangot talál a nézősorok előtti párnákon ülő kisgyerekekkel – simán operál koponyát, hogy belenézhessen a nézőcskék fejébe. Szinetár Dóra pedig úgy érkezik, mint aki matinéidőben kimenőt kapott egy musicalszínházból. Dús vörös hajú, csíkos pólós, szoknyás kislány képében azonnal rázendít egy slágerre, Feri bűvész csak győzze lecsavarni a képzeletbeli gombot rajta.

Aztán ez a kifejezetten hétköznapi varázsló a játéktérre penderít egy nagy kislányt, aki eleinte elég tétován és zavartan áll a közönség tekintetének kereszttüzében ahhoz, hogy elhiggyük, véletlenszerűen horgászták ki a nézőtérről. De idővel megértjük, hogy Zorka Veronika a családhoz tartozik, s teljes jogú segítője és résztvevője a játéknak. Amikor történetesen Szofi, vagyis Szinetár Dóra anyukájaként lép fel, akkor már a szép beszéde is feltűnik.

Makranczi Zalán

Harcos Bálint Szofi-történetei közül kettőt foglal magába az előadás. Az egyikben Szofi varázsol, illetve Feri bűvész önkéntes segédeként gyakorolja szép sikerrel a varázsolást. A másik mese látványosabb. Abban Szofi egy áruház bejáratánál megismerkedik Tomival, s aztán a két gyerek a ruhakínálatból válogatva átváltozósat játszik, míg az anyukák nem figyelnek rájuk. Bohócnak öltözni egyszerű, de mutatós: színes paróka, nagy zakó, nyakkendő, plusz a két színész harsány játékkedve, és kész is. Oroszlánná változni segít néhány sárga sál, a tüllszoknya meg beválik sörénynek, bár kicsit sokat kell fejet rángatni a kilátáshoz. Rablónak kiadva magukat Szofi és Tomi fekete harisnyanadrágot húznak a fejükre, majd a legnagyszerűbb találmányukból egy szép nagy dinó kel életre. Ehhez Révész Richárd zenei kíséretet biztosít a Jurassic Parkból. (Továbbá minden máshoz minden más odaillő muzsikát.) Ezenközben a két színész már említett ifjú partnere az áruház igazgatónője szerepében sopánkodik és kiált segítségért: hol a kertészeket, hol az állatkertet, hol a rendőrséget hívatja. Kedves poén a szülőknek (sőt talán inkább a nagyszülőknek) adresszálva, hogy az áruházi hangszóróban bemondják: a második emeletre NDK turmixgépek érkeztek, a kivehető ajtósak.

Ebbe a nem túl vastag írói alapanyagba belekerült még egy-két betét. Például a kevéssé teátrálisan megoldott A majom mamája című mese Julia Donaldsontól, amelyben állatfényképeket mutogatnak az elveszett kismajomnak (Makranczi Zalán). Ám ő sem az elefánt, sem a kígyó, sem senki más fotóján nem ismeri fel az egyetlen másik állathoz sem hasonlatos anyukáját. A legkedvesebb intermezzo kétségkívül az, amikor Feri bűvészt, vagyis Makranczi Zalánt felhívja az édesanyja. Hiába szeretné műszakjában a varázsló gyorsan letenni a kagylót – vagyis ez a kifejezés, hogy kagyló, alighanem elévült már a mobiltelefon korszakában –, egy anyukát nem olyan könnyű letenni. Ez egyébként alighanem közös vonása mindennemű anyukának, legyen szó majommamáról, bűvészmamáról, gyereknek vagy felnőttnek anyjáról.

Stuber Andrea
(Színházi Kritikusok Céhe)

Hab a tortán! Mesél: Szinetár Dóra és Makranczi Zalán (Pagony Kiadó – Füge Produkció)

Harcos Bálint: Szofi átváltozik és Szofi varázsol című könyvei alapján írta Makranczi Zalán

Szereplők: Szinetár Dóra, Makranczi Zalán, Zorka Veronika

Zenész: Révész Richárd

Jurányi Ház, 2021. november 7., kb. 70 néző

Fotó: Gulyás Dóra
SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból