Turbó buhera

nyito

Autós mese

Griff Bábszínház

Hogy egy budapesti művelődési ház mikor melyik vidéki bábszínház előadását hívja meg vendégszereplésre és miért éppen azt, ebbe nem látunk bele onnan, ahonnan nézünk. Az azonban jól érzékelhető a Marczibányi téren a Griff Bábszínház Autós meséje alkalmából, hogy ez az egyszemélyes produkció nincs a helyén a művelődési központ nagytermében. Úgy sem, hogy a 340 férőhelyes terem hátsó felében letakarták lepellel a széksorokat.

Nemcsak azt árt egy ilyen monojátéknak, hogy túl nagy a színpad, és nincs ami betöltse. Hanem az is, hogy a közönség túlságosan lent, túlságosan szélesen elnyújtva ül. Ember legyen a talpán a színész – és az is Matola Norbert –, aki meghallja itt a kis nézők beszólásait, hogy reagálni tudjon rájuk. Erre még visszatérünk, mert nemritkán megesik, hogy a gyerekek hangos megjegyzései valami lényegi elemre vagy annak hiányára tapintanak rá.

Berg Judit Hová tűnt a kistigris? című meséjét Szabó Attila „megbuherálta” (– így fogalmaz a színlap). A szövegben sokáig szóba sem kerül az állatkert ellopott kistigrise. Az előadás első fele úgy hat, mintha Bödőcs Tibor előtt tisztelgő gyerekváltozata lenne a Meg se kínáltak című színdarabnak, amelyet Thuróczy Szabolcs játszik nagy sikerrel a 6színben, felnőtteknek. Jó, hát van egy jelentős különbség szerencsére, miszerint az Autós mese főhőse nem alkoholista. De különben ő is egy szaki, szintén szerszámokkal és spaletlétrával jár – az övé nem magas, gyerekméret –, karbantartóként cserél égőt a lámpában és szerelgeti a hangszórókat a színpadon.

Az kicsit kellemetlen, hogy ez a mi Turbó Dani nevű Ragacs mesterünk fejlámpát visel és nem is kapcsolja ki a megjavított világítótest kigyúlta után sem, hanem el-elvakítja vele a nézőket. De egyébként kedvesen mesél a munkájáról és a munkaeszközeiről. Megmutatja a csillagcsavarhúzót – amivel csillagokat lehet az égre csavarozni. Álmokhoz való csavarhúzót is használ, és egyébként is tele van a piros, gurulós szerszámosszekrénykéje mindenféle hasznos tárggyal, segédeszközzel, hisztigátlóval és gondolkodássegítővel, kesztyűvel kesztyűbe dudáláshoz, kölnikkel és gyerekrajzzal: egy archív tündérportréval. Talán még szemszippantót is tart valamelyik rekeszben. (Hogy az micsoda, arról elsősorban Mészáros Bélát tessék kérdezni.)

Matola Norbert könnyedén kommunikáló, rokonszenves kétkezi munkása megosztja velünk, hogy mindenre emlékszik a gyerekkorából – ezt egy koravén óvodás néző hangosan kétségbe vonja –, és legcsodálatosabb emléke az a bájos tündér, akinek a maga rajzolta képét őrzi egy gyűrött papírlapon. Ez a tündér ugyanis avval jelentkezett valaha, hogy teljesíteni szeretné a kórházban orrmandula-műtéten hősiesen átesett kis Turbó Dani egy kívánságát. Matola Norbert a zsebkendőjével játssza, animálja a jótékony kis tündért, aki odavarázsolja Dani szobájába a vágyott piros autót. Látszólag egy csinos matchbox az a Wolksvagen Bogár, valójában azonban pont akkora, hogy Dani kisfiúként beleülhet és vezetheti – ami képileg úgy valósul meg, hogy Matola Norbert kvázi motorosfelszerelésben, harci sisakkal a fején és motorosszemüveggel a szemén meglovagolja a piros szerszámosszekrényt. Van később olyan pillanat, amikor a zsebkendőtündér közönséges törlőkendővé válik a megizzadó színész kezében, ekkor egy lánykahang joggal kérdezi meg: Miért törölted meg vele a homlokod?

Ez idő tájt hősünk már avval van elfoglalva, hogy a hírek hallatán nyomába eredjen az állatkertből ellopott, Pindur nevű kistigrisnek. Valóságos autós hajsza indul a színpadon, hiszen elöl valahol egy szőnyegszállító teherautó száguldozik a szőnyegbe csavart tigriszsákmánnyal. A piros autó sofőrje, a kis Dani nem ismer lehetetlent: trükkösen feltartja a rablókat egy sorompónál, amit ő maga húz ki a szerszámszekrényautó oldalából, hogy így állja útját a menekülőknek. A kistigrist aztán maga lopja ki a szőnyegből, a rendőrség pedig jöhet letartóztatni a tigristolvajokat. Tanulság, ha van, az biztosan nem az, hogy saját kezűleg, saját lábúlag vagy saját járművel üldözzük bűncselekmények gyanúsítottjait.

Az Autós mese gyereklelkű, hosszú emlékezetű karbantartója végül boldogan zsebre vágja a megkerült kisautóját, majd megy a dolgára. Vak csillárok és hullásra hajlamos csillagok várják, hogy megjavítsa őket.

Stuber Andrea
(Színházi Kritikusok Céhe)

Berg Judit: Autós mese (Griff Bábszínház)
Játssza: Matola Norbert
Berg Judit Hová tűnt a kistigris? című meséjét megbuherálta: Szabó Attila
Zene: Pilári Áron
Sufnituning: Mátravölgyi Ákos
Rendező: Csató Kata
Marczibányi téri Művelődési Központ, 2024. január 28.

SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból