A két NEMECSEK

pezzettaunmberto

A Pál utcai fiúk

Kvártélyház Szabadtéri Színház, Zalaegerszeg

Turbuly Lilla
2021. augusztus 28.

 

Vannak jó járványok is. Színházainkban például „erősen fertőz” A Pál utcai fiúk zenés változata. Csak ezen a nyáron látható volt Szombathelyen, Debrecenben, és most bemutatták a zalaegerszegi Kvártélyházban is. Mindenhol várólistás teltházakkal ment. Nem csoda, a 2016-os vígszínházi bemutató generációk közös könyvélményét sűrítette egy olyan színpadi feldolgozásba, amelynek minden esélye megvan arra, hogy A padláshoz hasonló utat járjon be.

Mivel a darab csak a nevesített szerepekre 14 férfi / fiú színészt igényel, és ehhez jönnek még az önálló szereppel nem bíró vörösingesek, lassan nem lesz olyan színművészetis osztály, amelyik ne próbálhatná ki magát egy Pál utcai-előadásban. Zalaegerszegre a kaposvári egyetemisták érkeztek, zömmel másod- és harmadévesek, de van közöttük idén végzett is. A többi szerepet pedig a Zalai Táncegyüttes táncosai játsszák. A kivétel az Áts Ferit alakító, szintén Kaposváron végzett Ticz András, aki már két éve a Hevesi Sándor Színház tagja. És persze a két idősebb karakter: Rátz tanár urat H. Horváth Gyula, Janót Hertelendy Attila játssza.

Az egerszegi Kvártélyház udvara hangulatos, ám nem túl tágas helyszíne a nyári előadásoknak, így komoly kihívás a szűkös színpadon ennyi színészt mozgatni. Az előadás egyik nagy erénye, hogy ezt Kósa Ruben (a Zalai Táncegyüttes vezetője) koreográfiája igen jól megoldja. Néptáncelemeket is használ, és ezek az elemek szerencsésen és látványosan, az előadás dramaturgiáját a legjobb értelemben szolgálva illeszkednek a történethez. Persze meglátszik, hogy ki a néptáncos, ki a színész, de (nyilván nem függetlenül attól, hogy a harmadévesek egyik osztályfőnöke a koreográfus-rendező Uray Péter, aki az előadás mentora is) az egyetemisták mozgáskultúrája is meggyőző.

Tompagábor Kornél rendezésének meglepő eleme, hogy megkettőzi Nemecseket. Többnyire az egyetemista Szentgyörgyi Dániel játssza, de közben hol felbukkan, hol eltűnik egy, a regénybeli Nemecsekkel körülbelül egyidős kislegény, Száraz Zalán. Mindjárt a kezdéskor ott ül a színpad elején, az üveggolyóját nézegeti. Őt rohanják le a Pásztor fiúk (Góg Tamás és Komlódi Márk), érzékeltetve az einstand fájdalmas egyenlőtlenségét. Máskor talán nem is fejthető fel pontosan, miért éppen abban a jelenetben tűnik fel, és miért ott, ahol, összességében azonban jelenléte hozzáad az egészhez, egy lehetséges olvasat szerint az örök nemecsekség jelenik meg vele egy nem rá szabott világban. Miközben Szentgyörgyi Dániel, legalábbis eleinte, nem lóg ki annyira a többiek közül, ahogy ezt megszoktuk – talán éppen a bárkiből lehet Nemecsek elgondolás jegyében. Jó párost alkotnak a Bokát játszó, szálfa termetű, szelíd arcú Balaskó Bencével.

Egyetemistákat nézve mindig érdekes, hogy kik azok, akik valamivel kiugranak a többiek közül, akiket gyorsan megjegyez és beazonosít a néző. Itt többen is vannak: Hajdú Csaba, a hetyke, mindig mosolygó Csónakos; a Kolnay és Barabás páros: D. Varga Ádám és Kovács Martin vicces, de mértéket tartó összeszikrázásai; Urszinyi Ádám Cseléje; Csabai Csongor Geréb szerepében. 

Mészáros Tibor díszlete látszólag egyszerű: farakások és faládák adják az alapját. Az egyes helyszínek között (Füvészkert, osztályterem, grund) a nézőtér két oldalára vetített képek igazítanak el, igaz, ezeket a színpadhoz közel ülők nem nagyon látják, de a beazonosításhoz nem is feltétlenül szükségesek. Szőke Julianna jelmezei kortalanok, akár maiaknak is nézhetjük őket, a kivétel a kisfiú Nemecsek, aki múlt század eleji ruhát visel.

Az egyre szaporodó színpadi adaptációkat látva úgy tűnik, a csapatról, közösségről és kívülállásról, kitartásról, egymás iránti szolidaritásról szóló darab értő kezekben képes összesűríteni a benne részt vevők fiatal férfi energiáit, és jó esetben arra az egy estére – kortól és nemtől függetlenül – közösséggé kovácsolni a játszókat és a közönséget. A zalaegerszegi változatban ez sikerült. A színházból kifelé jövet minden néző kapott emlékbe egy üveggolyót. A József Attila-versben ez a távolság szimbóluma, itt éppen ellenkezőleg, azé a közelségé, amit az előadás idejére játszók és nézők között sikerült megteremteni. 

Turbuly Lilla
(Színházi Kritikusok Céhe)

A Pál utcai fiúk

Kvártélyház Szabadtéri Színház

Molnár Ferenc regénye nyomán írta Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián

Játsszák: H. Horváth Gyula, Balaskó Bence, Szentgyörgyi Dániel, Száraz Zalán, Csabai Csongor, Hajdú Csaba, D. Varga Ádám, Kovács Martin, Madácsi István, Tóth Marcell, Urszinyi Ádám, Ticz András, Góg Tamás, Komlódi Márk, Herold Levente, Hertelendy Attila

Közreműködnek a Zalai Táncegyüttes tagjai: Gyenese Dániel, Török Tamás, Nárai Dominik, Bolla Dávid, Gombócz Márton, Mecséri Ádám, Németh Bertalan, Táncos Kristóf, Fábián Márió

Díszlet: Mészáros Tibor
Jelmez: Szőke Julianna
Koreográfia: Kósa Ruben

Rendező: Tompagábor Kornél

Kvártélyház, Zalaegerszeg, 2021. augusztus 7., kb. 300 néző

Fotók: Pezzetta Umberto
SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból