Az elveszett születésnap

nyito

Hab a tortán – Rozi az égen

Pagony – Füge Produkció

Nagy Klára
2022. október 15.

Az ember mély félelme, hogy a szerettei elfelejtik a születésnapját. Velem ez egyszer fordult elő kamaszkoromban, igaz, annak is egy jól sikerült meglepetésbuli lett a vége egy teljes napnyi jeges rémület után (utólag is köszi, Flóra a szervezést!) Így aztán teljesen meg tudom érteni a Rozi (Kovács Lotti) aggodalmát amiatt, hogy a szülei elfelejtették felköszönteni, azaz a születésnapja egyszerűen elveszett. Hiszen mi más oka lehet annak, ha az óvodában már megünnepelték, de otthon ez senkinek nem jut az eszébe?

A Rozi az égen a Füge Produkció és a Pagony által szervezett Hab a tortán sorozat darabja. A 2019 óta tartó szériában egy-egy színészpár visz színre egy pagonyos mesekönyvet, jelen esetben Tasnádi István és Jeli Viktória azonos című könyvét. A sorozat korábbi előadói között szerepel Jordán Adél és Keresztes Tamás, Pető Kata és Porogi Ádám, Rezes Judit és Szabó Győző, Pálos Hanna és Kovács D. Dániel, Mórocz Adrienn és Kovács Lehel, illetve Verebes Linda és Pindroch Csaba, de például október végén még el lehet csípni Szinetár Dóra és Makranczi Zalán produkcióját is. Az előadást színező és olvasó kuckó, illetve Pagony könyvvásár előzi meg, ami a darab után kiegészül közös kézműveskedéssel.

Kovács Lotti és Szemenyei János nem először játszottak együtt, a Madách Színház Jövőre veled ugyanitt, koronavírus-járvány alatti online előadásában egymáshoz huszonöt éven keresztül visszataláló szeretőket alakítottak. Látszólag nincs túl sok közös pont a Rozi az égen alaphelyzetével, a két előadást mégis összeköti a Kovács Lotti és Szemenyei János között magától értetődően jelenlévő játékos kémia. Mindkettejükben van egy nagy adag csibészség, nem veszik magukat túl komolyan, ami megkönnyíti az érdeklődő gyerekközönséggel való kapcsolattartást. Egy-egy bekiabálásból beszélgetés szövődik, láthatóan a gyerekeknek – avagy a csillagocskáknak, ahogy Rozi hívja őket – is van személyes tapasztalatuk és mondanivalójuk az eseményekről. Az előadás interaktív részei gördülékenyen működnek, a közös fogócskára és játékra is bőven van igény.

Vattából készült bárányfelhők, egy sárga héliumos lufi és egy légtornász karika várja a lassan megtelő nézőteret (látvány: Isépy Andor). Ide érkezik meg Rozi és az apukája (Szemenyei János). Elég gyorsan tisztázódik a sokak számára ismerős alaphelyzet: bármennyire is szeretik egymást a családban, még sincs elég idejük egymásra, Apa éppen meccsre rohan, Anya pedig mindig telefonál valahol. Nem nehéz ilyenkor magányosnak lenni, Rozi hű társa pedig a cica alakú, és a roppant praktikus Cica nevet viselő hátizsákja lesz. A bonyodalom ott kezdődik, hogy a héliumos lufi felrepül az égbe, és viszi magával Rozit is.

Így indul az elveszett születésnap keresése, ami összefonódik a tizenkét csillagjegy megismerésével, amelyeket Szemenyei jelenít meg. A találkozások egyben népmesei próbák is, amiből Rozi nemcsak a csillagos ég lakóit tanulja meg, hanem egy-egy leckét is. Van itt ürgeöntés a vízöntővel, és interaktív kvíz show Virgóval, azaz a szűzzel. És még Rozi csillagjegyéről, a skorpióról is kiderül, hogy végső soron jámbor. A fekete lyukkal egészen érzékletes a közönség találkozása, mivel egy nagy fekete lepellel terítik le a nézőtér nagyrészt gyerekekkel teli részét. A csillagjegyek felismerése felnőttek számára is csavaros fejtörő, én például az oroszlán csillagjegyet meglepően sokáig Thornak néztem. Ez azért is történhetett meg, mert az előadás nem szűkölködik kortárs utalásokban, a gyerekszobában a konstans rendetlenséget a Jégvarázsból ismert Elza elveszett feje és a kallódó plüssök jelentik, a gyerekek pedig értik a referenciákat, tőlük sem áll túl távol ez a helyzet. Az egyik csillagjegy próbája pedig erősen megidézte a Gyalog galopp elhíresült hidas jelenetét.

Egy helyen akad meg a kikacsintás, a planetárium apropóján. Bármennyire is bizonygatják a gyerekek, hogy már jártak ott, a budapesti planetárium sajnos öt éve, 2017-ben bezárt, ezért ami a 2010-ben kiadott mesekönyvben még aktuális volt, ma már nem az. Az előadás hangulatához nagyban hozzátesz a légtornász karika használata; Kovács Lotti a cirkuszi világ varázsával is játszik. Végül aztán a mérleg ítéletének hála hazakerül Rozi is, ahol az álmából felébredve fény derül a bonyodalomra, vagyis hogy a születésnap szombaton van, pénteken csak az óvodában ünnepelték. Torta, boldogság.

Nagy Klára

(Színházi Kritikusok Céhe)

Hab a tortán! Szemenyei János és Kovács Lotti (Füge Produkció – Pagony)

Tasnádi István és Jeli Viktória: Rozi az égen

Szereplők: Kovács Lotti, Szemenyei János

Látvány: Isépy Andor

Jurányi, 2022. szeptember 25., 90 néző

Fotó: Juhász Éva
SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból