Könyvelők, gyerektagozat

nyito

A téli tücsök meséi

Art-Színtér

Kis sóhajjal konstatálom, hogy ha egy mese erdőben játszódik, akkor az erdő az élőszínészes gyerekelőadásokon mindig ugyanúgy néz ki. Hátul lepelre festett fák – hasonlít az 1980-as években divatos szobai nagyposzterekhez –, elől szerény lombú műfa. A digitális vetítés divatja – amely a kis igényű, szegényes, kasírozott természeti tájhoz képest mégis előrelépést jelenthetne a vizualitás szintjén – nem érte még el az utazó gyerekelőadásokat. (Vagy a technika túlzott anyagi befektetést követelne.)

Ozsgyáni Mihály, Litauszky Lilla

Mindenesetre az Art-Színtér Kautzky Armand rendezte A téli tücsök meséi című előadásán a színpadra tett, összehordott, enyhén lehangoló díszlet látványát rögtön felülüti a hat szereplő antréja. A nézőtér felől zúdulnak a színpadra, a színház csodájáról és öröméről szóló belépőt énekelve karban. Ahogy felsorakoznak a rivaldánál, hat fekete pólós, fekete nadrágos fiú és lány, vastag piros hózentrógerrel felszerelkezve, kedvet és energiát sugároznak. Arról énekelnek, hogy színészként hetvenhét életet élhetnek, és ez jó.

Jó. A szám, amit előadnak, valamint a későbbiekben elhangzó betétdalok musicalszerűnek hatnak, mind a zenei világukat, mind az előadásmódjukat tekintve. (Egy mai modern musicaltől már a rap sem idegen.) Még a futólag (úszólag) felbukkanó háromlábú sánta kutyának (Tarlós Ferenc) is jut egy lírai vallomás, amelyben elpanaszolhatja, hogy amióta nem veszi körül család, úgy érzi, hogy az élet galád. Zenei vezető, komponista: Alpár Balázs, a dalszövegíró Marton Árpád.

A szereplők magukhoz és magukra veszik a színpadra előkészített segédeszközöket – zömmel szőrös fejfedőket és farkakat –, és máris kezdhet mesélni a tücsök (Jerger Balázs). Csukás István hőse ha nem is egy hátizsákból kerül elő, de a színpadszéli kényelmes fotelben fészkelődik el. Fekete sapkáján hajladoznak a zoológiailag indokolt antennák, és kifejezetten csinos a főszereplő hátul megnyújtott steppelt mellénye, afféle pufifrakk. Húros Annamária tervező legleleményesebben talán a gyíkot (Ozsgyáni Mihály) öltöztette, aki színes úszósapkát, napszemüveget és kígyómintás klepetust visel. De tetszetős és találó az uhubagoly is, akiből (Ozsgyáni Mihályból) csak annyi látszik a fa tetején, hogy bagolyfülszerű a frizurája, és nagy szemüveg a szeme.

Gábor Márkó, Litauszky Lilla, Jerger Balázs

A hat szereplő hat különböző állatkaraktert hoz, és olykor még bővítik is a fajfelhozatalt. Litauszky Lilla alapjáraton csíkos zoknis lábú, ugrifüles fehér nyúl, akit nem az eszéért szeretnek a többiek, hanem alighanem a bájáért. Ha kell, a színésznő szőrös, barna mókusjelmezbe is beugrik, bár a mókus eredetileg Pánics Lilla reszortja, de nem csoda, ha egy fogfájós, sánta egér (Ozsgyáni Mihály) kettőt lát mókusból. Gábor Márkó cseppet talán mogorva, aluszékony sün, aki távoli rokona lehet valamelyik tüskéshátú dinoszaurusznak. Tarlós Ferenc talán hörcsögnek a legemlékezetesebb, amikor betöm vagy fél zsáknyi búzát, és mintha szőrös fülvédő lenne az a kiegészítő elem, amely a pofazacskóját alakítja.

Pánics Lilla

Míg Csukás Istvánnál a téli tücsök írógéppel dolgozik, addig itt a címszereplő betűkkel ékesített kockahalmot pakol, abból rakja ki a mesesorozat végére A SZIGETRE VÁGYOM óhaj-sóhajt. A különböző állatmesék – a kígyó és a nyúl versenyfutásától kezdve a piros selyemköpenyes hőscincér napozásán át az álmatlanságban szenvedő uhubagoly elaltatásáig – általában úgy érnek véget, hogy Jerger Balázs kedves tücsökje mond egy szentenciát, rövid összefoglalót a tanulságról, akár egy elkésett Szomszédok-szereplő. Olyat például, hogy a szeretet az egyetlen, amiből több lesz, ha szétosztják. Vagy: tudjunk magunkon nevetni, mert a humor a legnehezebb helyzetben is a segítségünkre van.

Ez persze eléggé didaktikus eljárásnak hat, de az előadáson meggyőződhettem arról, hogy magukban a gyereknézőkben is él és virágzik a pedagógiai hajlam. Amikor ugyanis a háromlábú kutyáról kezdődött a mese, akkor tücskünk, bogarunk a kezén mutatta a kutya lábainak számát. Hol öt, hol kettő, hol hét ujját tartva fel. (Az utóbbit már egyenesen két kézzel.) És ez volt az a pillanat, amikor a közönségből nagy hangerővel kitört a helyreigazítás vágya: ordítva hívták fel a figyelmet a számszaki tévedésre. De az is lehet, hogy a nézők többségének a matematika lesz majd a kedvenc tárgya a suliban.

Stuber Andrea
(Színházi Kritikusok Céhe)

Csukás István: A téli tücsök meséi (Art – Színtér)
Szereplők: Jerger Balázs, Litauszky Lilla, Ozsgyáni Mihály, Gábor Márkó, Tarlós Ferenc, Pánics Lilla
Dramaturg, színpadra alkalmazó: Nemlaha György
Díszlet, jelmez: Húros Annamária
Zenei vezető: Alpár Balázs
Dalszöveg: Marton Árpád
Rendező: Kautzky Armand
Eötvös10, 2024. március 12.

SpirituszOnline logo


Örülne, ha megkapná a legfrissebb cikkeinket?

Akkor iratkozzon fel MOST a cikkajánlónkra és minden hétfőn reggel megkapja a kávéja mellé a legfrissebb cikkeinket!

Nincs levélszemét!

Ez is érdekelheti: ajánló, az elmúlt 3 hónap legjobb írásaiból